Упражнение от 8 април и задачи vii

(i) С осем от вас проведохме малък “експеримент”, като разгледахме и кодирахме едновременно първите 20 публикации (постове), които Facebook ни “показва” в личните ни профили – нашата персонализирана информационна емисия, курирана от алгоритмите на Facebook. Приканвам останалите от вас да се включат – попълването на картата е анонимно, не е необходимо да посочвате конкретни медии, групи, публични личности, които се показват във фийда ви. По-важното е да си зададете въпроси като: защо виждам това съдържание и какво въздействие ми оказва; възможно ли е да се заблудя относно целите и произхода му; защо тази публикация е вирална, а онази – не; плуралистична ли е собствената ми информационна среда или обитавам “ехо стая”, “филтърен балон”, и доколко в нея се срещат пропагандни и конспиративни съобщения, език на омраза, стереотипизация; има ли лидери на мнение сред контактите ми и до каква степен се влияя от тях; аз ли моделирам информационната си среда – или тя мен; какъв тип и колко новинарско съдържание ми доставя Facebook – директно (през страници на медии) или индиректно (през чужди постове), и т.н.

В библиотеката ще откриете връзка към наскоро публикуваното есе на Ник Клег You and the Algorithm: It Takes Two to Tango. Проучете кой е Ник Клег, какво е Medium, кой стои зад тази платформа и прочетете статията критично. Има ли твърдения, които бихте оспорили или преценявате като едностранчиви, пропагандни, несъстоятелни. Каква, според вас, е връзката между тази тема и медийната грамотност? Откривате ли такава? Можете да използвате инструмента Hypothesis, за да анализирате и коментирате конкретни пасажи от статията.

(ii) Направете регистрация в Hypothes.is. Ако използвате Chrome, инсталирайте разширението на Hypothesis за браузъра на Google. След като влезете с профила си, присъединете се към групата ни MediaLitEU. Следващия четвъртък ще разгледаме функциите и възможните му употреби (e.g. Journalism & Fact-Checking). Можете да добавите и медийна публикация, която бихте искали да обсъдим.

Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *